11 PERKONGSIAN.. | FAKULTI EKOLOGI MANUSIA
» ARTIKEL » 11 PERKONGSIAN..

11 PERKONGSIAN..

KATEGORI : PERKONGSIAN
SUMBER : facebook : Dr. Sahol Hamid Abu Bakar/18 Februari 2024

1. LEPASKAN DIRI DARI ORANG TOKSIK.

Pernahkah anda merasa begitu kecewa dengan seseorang sehingga walaupun anda memaafkan mereka, namun dalam hati anda, anda tahu bahawa anda sudah selesai dengan hubungan tersebut dan perlahan-lahan mulai melepaskan diri daripada mereka pada akhirnya.

1. KENAPA MEREKA BENCI ANDA.

Seseorang yang membenci anda biasanya mempunyai salah satu daripada tiga sebab, iaitu sama ada mereka melihat anda sebagai musuh, mereka benci diri sendiri, atau mereka menginginkan untuk menjadi seperti anda.

1. HIDUP BERPANDUKAN MAHA BERKUASA BUKAN BERPANDUKAN MANUSIA.

Jangan terluka jika anda digambarkan sebagai tokoh jahat dalam cerita mereka kerana tidak kira sejauh mana seseorang itu memutarbelitkan kebenaran. Namun, hanya Yang Maha Berkuasa sahaja yang Maha Mengetahui segalanya.

1. DIAM ITU LEBIH BERKUASA.

Jangan membazirkan kata-kata pada seseorang yang tidak mahu mendengar, kerana dalam kemarahan, fikiran mereka menjadi defensif. Apa sahaja yang anda katakan mungkin tidak akan berkesan. Oleh itu, lebih baik diam dan gunakan peluang tersebut untuk memerhati. Ini adalah masa di mana anda dapat melihat watak sebenar mereka.

1. AMALKAN KESEDARAN.

Penting untuk memahami betapa pentingnya mengamalkan kesedaran diri dalam hubungan interpersonal. Elakkan pertelingkahan yang boleh mengundang kemarahan. Mengamalkan kemahiran komunikasi yang berkesan untuk menangani konflik adalah kunci untuk mencegah kemarahan yang tidak perlu.

1. HARGAI KEPADA YANG MENGHARGAI.

Adalah penting untuk tidak memuaskan hati orang yang tidak menghargai nilai dan sumbangan anda. Memperjuangkan pengiktirafan atau penerimaan dari individu yang tidak menghargai usaha kita hanya akan mengakibatkan kekecewaan dalam diri sendiri. Sebaliknya, adalah lebih baik untuk mengalihkan perhatian kepada individu atau kumpulan yang menghargai dan mengiktiraf nilai dan sumbangan anda.

1. HIDUP DENGAN AURA POSITIF.

Adalah penting untuk mengelakkan dari situasi atau individu yang suka menghakimi tanpa memahami perjuangan atau pengalaman anda. Menghakimi secara tidak adil boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kelemahan dalam hubungan sosial. Oleh itu, adalah penting untuk berinteraksi dengan individu yang mempunyai empati dan kesanggupan untuk memahami latar belakang dan pengalaman kita tanpa menghakimi.

1. MENJAGA KESEJAHTERAAN EMOSI DAN PSIKOLOGI.

Mengamalkan kesedaran diri dan mengelakkan situasi yang boleh membawa kepada kemarahan atau penghinaan adalah penting untuk menjaga kesejahteraan emosi dan psikologi anda. Dengan memahami dan menghormati batasan diri serta menjauhi individu yang toksik, anda dapat membina hubungan yang sihat dan memberi ruang untuk perkembangan diri yang positif.

1. AMALKAN NILAI PENGHORMATAN

Mengamalkan nilai penghormatan terhadap semua individu tanpa mengira status atau kuasa. Anda perlu memahami bahawa setiap individu mempunyai martabat yang perlu dihormati, tanpa perlu memilih-milih dalam memberikan penghormatan. Tinggikan adab menghormati seiring dengan memartabatkan ilmu.

1. BERPEGANG KEPADA KATA-KATA DAN JANJI

Sentiasa berpegang kepada janji-janji yang dibuat, menunjukkan tanggungjawab dan integriti yang tinggi dalam setiap tindakan dan kata-kata anda. Anda perlu memahami bahawa kepercayaan adalah asas kepada hubungan yang kukuh dan komitmen terhadap janji-janji adalah penting untuk menjaga kestabilan hubungan. Maka peganglah kepada kata-kata dan tunaikan janji anda.

1. RINGANKAN TANGAN HULURKAN BANTUAN

Individu yang baik akan sentiasa membantu orang lain tanpa mengharapkan ganjaran atau kepentingan peribadi. Anda seharusnya berusaha untuk memberikan bantuan dan sokongan kepada sesiapa sahaja yang memerlukan, tanpa mengira keadaan atau latar belakang individu. Percaya kepada setiap bantuan yang anda hulurkan itu akan sentiasa dibalas dengan baik oleh Yang Maha Berkuasa kerana ia juga adalah sebahagian daripada pahala yang dijanjikannya.

Tarikh Input: 22/02/2024 | Kemaskini: 22/02/2024 | harnita_upm

SXEbSAy~